Zware obesitas? ‘Dan heb je medicijnen of een ingreep nodig’

 In Nieuws

Heb je extreem overgewicht, dan kom je daar niet zomaar vanaf. Van de Nederlanders ouder 20 jaar had In 2017 0,9 procent ermee te maken, in 2016 was dat nog 0,7 procent. “Het is echt een ernstig probleem.”Heb je extreem overgewicht, dan kom je daar niet zomaar vanaf. Van de Nederlanders ouder 20 jaar had In 2017 0,9 procent ermee te maken, in 2016 was dat nog 0,7 procent. “Het is echt een ernstig probleem.””Als we hart- en vaatziekten en diabetes krijgen dan mag het geld kosten, dan worden er serieuze behandelingen ingezet”, zegt Liesbeth van Rossum, professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Maar als er iemand extreem overgewicht heeft, doen we veel te weinig.” En dat terwijl overgewicht vaak tot deze ziektes leidt.

Extreem overgewicht is niet meer op te lossen met simpelweg veel bewegen en gezond eten. Er moet een behandeling aan te pas komen, wil je dat tegengaan. “Obesitas is een ziekte, zo moet je het ook behandelen. Daar doen we nu echt te weinig aan”, zegt Van Rossum.

Gewoon discipline? ‘Niet eerlijk’

Van Rossum legt uit hoe het werkt: “Je lichaam werkt je tegen als je obesitas hebt. Het stelt alles in het werk om het vet vast te houden en geeft veel sterkere hongersignalen dan bij mensen die geen obesitas hebben. Als je afvalt, dan gaat je verbranding in rust ook nog eens heel erg omlaag en je hongergevoel wordt versterkt.”

BMI

Overgewicht wordt berekend aan de hand van je BMI (Body Mass Index).

Heb je een BMI lager dan 18,5, dan heb je ondergewicht
Heb je een BMI tussen de 18,5 en 25, dan heb je een gezond gewicht.
Heb je een BMi tusen de 25 en 30, dan heb je overgewicht.
Heb je een BMI hoger dan 30, dan heb je ernstig overgewicht.
Bron: Voedingscentrum
En dat laatste is verdomd vervelend, omdat wij volgens Van Rossum ongeveer ‘200 voedselkeuzes’ per dag maken. Gewoon werken aan je discipline zeg je? Dat is niet eerlijk, zegt Van Rossum. “Het is een biologische reactie om daar aan toe te geven. Het is voor iemand die geen overgewicht heeft veel makkelijker om daar niet aan toe te geven. Ook voor iemand die overgewicht heeft gehad is het zwaarder om op gewicht te blijven.”

12.000 ingrepen

En dus is een ‘harde reset’ zoals Van Rossum het noemt, soms nodig. Dat kan door middel van bijvoorbeeld een maagoperatie, maar ook door medicijnen die ervoor zorgen dat je hersenen een signaal van verzadiging krijgen.

Steeds meer mensen krijgen een maagverkleining:

Voorkomen beter dan genezen

Dijkhorst zegt dat we het ondanks de lichte stijging toch erg goed in vergelijking tot andere landen. “Dat is echt onvergelijkbaar. We hebben het goed onder controle.”

Meer obesitaspatiënten naar specialist, vooral uit lage-inkomensgroep

Naast het helpen van mensen die al extreem overgewicht hebben, is het voorkomen van obesitas natuurlijk altijd extreem belangrijk. Gezond eten en bewegen zijn de hoeksteen, zegt van Rossum. “Heb je licht overgewicht, dan is een verandering van je levensstijl vaak voldoende. Als je extreem overgewicht hebt, is dat niet het geval.”

‘Goedkoop gezond eten is moeilijk’

De meeste mensen die zwaar overgewicht hebben, blijken financieel gezien vaak minder krachtig dan mensen die het breder hebben. Dat komt omdat goedkoop gezond voedsel moeilijker te vinden is dan goedkoop voedsel dat ongezond is. Het is te makkelijk om mensen met overgewicht daarop te veroordelen. “Uit onderzoek blijkt dat als je overgewicht hebt, je een lagere banenkans hebt, een lager salaris krijgt en er snel wordt gedacht dat je geen discipline hebt en geen leidinggevende capaciteiten hebt. Je wordt gediscrimineerd.”

RTL Nieuws
Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start met typen en druk op enter om te zoeken