Overgewicht en Obesitas

Het normale gewicht van een persoon hangt af van de lichaamslengte en leeftijd. De BMI (Body Mass Index) wordt gebruikt als maat om te berekenen of de lichaamslengte past bij het gewicht.
De BMI wordt als volgt berekend: lichaamsgewicht (in kilo’s) gedeeld door het kwadraat van uw lichaamslengte (in meters). Voor mensen van 18 jaar en ouder is een BMI tussen 18,5 en 25 een normaal gewicht. Bijna de helft van de volwassenen in Nederland heeft echter een BMI boven de 25 en is dus te zwaar.

Bereken uw BMI

Bij matig overgewicht kun je meestal zelf proberen de overtollige kilo’s kwijt te raken, door gezond te eten en meer te bewegen. Het advies bij ernstig overgewicht, obesitas is om eerst naar de huisarts te gaan.

Wanneer is er sprake van obesitas?

Als de BMI hoger is dan 30 is er sprake van overgewicht (obesitas). Ernstig overgewicht wordt aangeduid als ‘morbide obesitas’. Morbide obesitas heet zo omdat het wordt beschouwd als een medische aandoening, ofwel als een ziekte.

Welke gezondheidsproblemen kan obesitas veroorzaken?

Als je overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) hebt, is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Je loopt dan meer gezondheidsrisico’s dan mensen met een normaal gewicht. Ook de levensverwachting is aanzienlijk lager.

Naarmate het overgewicht groter is, treden de gezondheidsproblemen vaker op en zijn ze ernstiger. Denk aan:

  • diabetes type 2 (‘suiker’),
  • hart- en vaatziekten,
  • hoge bloeddruk,
  • galstenen,
  • rug- en gewrichtsklachten
  • en bepaalde soorten kanker.

Overgewicht kan ook psychische en sociale problemen met zich meebrengen.

Waarom er iets aan doen?

De afname van gewicht verkleint de kans op lichamelijke, mentale en sociale problemen. Hierdoor wordt de kwaliteit van leven verbeterd. Mensen met een gezonder gewicht zijn en voelen zich ook daadwerkelijk gezonder, ze hebben veel later in hun leven kans op allerlei ziektes en overlijden later.

Direct een afspraak?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start met typen en druk op enter om te zoeken