Waar je woont heeft een relatie met meer of minder obesitas, diabetes en hoge bloeddruk
Beweging is belangrijk voor je gezondheid. Maar sommige wijken nodigen niet erg uit tot bewegen. Uit een analyse van 170 verschillende wetenschappelijke artikelen is gevonden dat in wijken waar lopen aantrekkelijk wordt gemaakt, mensen minder last hebben van obesitas, Diabetes Type II of hoge bloeddruk.
De omgeving en inrichting van wijken beïnvloedt de activiteit en daarmee gezondheid van de bewoners. De inrichting van straten en wegen, woon-, en winkelvoorzieningen, de aanleg van goede fiets- en voetpaden en de beschikbaarheid van openbaar vervoer hebben allemaal invloed op het bewegen binnen een gebied. Wanneer voorzieningen zoals supermarkten en winkels dicht bij de woongebieden zijn gelegen, lopen of fietsen mensen meer. Als er echter een grotere afstand afgelegd moet worden, zijn mensen sneller geneigd de auto te pakken, dan wordt er minder bewogen.
Mensen die in een beloopbaar gebied wonen, zijn gemiddeld 1 tot 1,5 uur per week meer matig actief (wandelen/fietsen) dan mensen die in een omgeving wonen die minder uitnodigend is voor beweging. Uit verschillende onderzoeken in Canada en de Verenigde Staten komt naar voren dat mensen in beloopbare wijken minder vaak overgewicht of obesitas hadden (43%, tegenover 53% in niet-uitnodigende wijken), dat volwassenen 20% minder kans hadden op prediabetes (een voorfase van diabetes), en dat verhuizen naar beloopbaar gebied 54% minder kans gaf op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk.
De leefomgeving lijkt een belangrijke beschermende invloed te hebben op stofwisselingsziekten, al zijn er natuurlijk altijd ook andere factoren die hier een grote rol in spelen. Ook zijn niet alle soorten voorzieningen goed voor de gezondheid. Wanneer een buurt veel fast food restaurants heeft of de straten onveilig en slecht onderhouden zijn, vinden onderzoekers geen gezondheidsvoordelen meer van de mogelijkheid tot bewegen. Mensen die in zulke omgevingen wonen hebben vaak last van een hoger gewicht.
Veel van deze onderzoeken zijn uitgevoerd in de Verenigde Staten en Canada, waar steden en dorpen er vaak erg anders uitzien dan in Nederland. Stoepen en fietspaden zijn in ons land vaak netjes onderhouden, wat betekend dat we een voordeel hebben ten opzichte van de landen waar de onderzoeken zijn gedaan. Dus laten we gebruik maken van deze voordelen, en eens vaker de fiets pakken of wandelen naar de supermarkt!
Bron: WebMD, Marlene Busko – naar onderzoek van Booth, G. L., & Howell, A. (2022), The weight of place: Built environment correlates of obesity and diabetes, Endocrine Reviews.

Feiten en fabels over alcoholgebruik

Nieuw! De Gezondheidsmeter slaap

Natuurlijk licht en slaap
