WGO wil obesitasaanpak zonder stigma’s, met preventie en met een multidisciplinair team

 In Geen categorie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft in mei een rapport uitgebracht over overgewicht en obesitas. In dit rapport is veel aandacht voor nieuwe onderzoeken die in de afgelopen jaren zijn gedaan naar overgewicht. De WGO roept Europese landen op om in te zetten op het voorkomen van obesitas, door zich te richten op preventie en op overgewicht onder kinderen. Verder is er ook aandacht nodig voor de stigma’s op overgewicht in de samenleving en de gezondheidszorg.

Overgewicht en obesitas zijn een groeiend probleem in de wereld. In Europa heeft 59% van de volwassen bevolking last van overgewicht of obesitas, en bijna 30% van de kinderen. Het voorkomen van obesitas is belangrijk, omdat het veel gevolgen heeft voor de gezondheid.

Een probleem waar mensen met overgewicht veel tegenaan lopen is het stigma op dik zijn. Vaak wordt gedacht dat mensen er zelf schuld aan hebben, dat ze “gewoon te veel eten”, of lui zijn. Deze vooroordelen blijven ook binnen de gezondheidszorg hardnekkig en zijn niet helpend in het stimuleren van een gezonde leefstijl. Ook is het lang niet altijd waar, er zijn heel veel verschillende redenen dat mensen overgewicht kunnen hebben.

In hun rapport pleit de WGO voor neutrale campagnes gericht op gezondheid. Hiermee willen ze minder nadruk leggen op (over)gewicht, omdat een gezonde leefstijl voor iedereen erg belangrijk is, niet alleen voor mensen met een bepaald gewicht, BMI of kledingmaat.

Een aanpak die de WGO aanbeveelt voor mensen met overgewicht, is een patiëntgerichte aanpak die verder gaat dan enkel voeding en bewegen. Een aanpak met een multidisciplinair behandelteam, waarbij ook ruimte is voor persoonlijke begeleiding. Hierin moet niet (te veel) gefocust worden op gewichtsverlies op korte termijn, maar vooral op het volhouden en aanpassingen maken in de leefstijl op lange termijn.

 

Bron: World Health Organization (2022), WHO European Regional Obesity Report, https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/353747/9789289057738-eng.pdf

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start met typen en druk op enter om te zoeken