Slechte slapers kunnen de gevolgen daarvan niet inschatten

 In Nieuws

Onderzoekers hebben gevonden dat ouderen die slecht slapen zelf niet kunnen inschatten wat het effect daarvan is op hun cognitieve vaardigheden. Bij deze mensen werd slechte slaapkwaliteit gemeten met polysomnografie.

Objectieve slaaponderzoeken zijn belangrijk om de effecten van slaap op de rest van het lichaam te ontdekken. Uit een nieuw onderzoek onder 35 ouderen (gemiddelde leeftijd van 69 jaar) die last hadden van insomnia, wordt voorzichtig geconcludeerd dat verschillende aspecten van slaap invloed hadden op de (eigen beoordeling van de) cognitieve vaardigheden van deze ouderen.

Slaap efficiëntie had invloed op de eigen inschatting van de cognitieve vaardigheden. Slaap efficiëntie is de verhouding tussen het aantal uur dat iemand in bed ligt, en het aantal uur dat daadwerkelijk wordt geslapen. Wanneer iemand een groot deel van de uren dat diegene in bed ligt daadwerkelijk slaapt, is de efficiëntie hoog. Wanneer iemand veel wakker ligt, en maar een paar uurtjes van de totaal aantal uren in bed slaapt, is de efficiëntie laag.

Deze efficiëntie lijkt ook invloed te hebben op hoe goed iemand denkt te zijn op cognitief gebied. De deelnemers met een lage efficiëntie presteerden op cognitieve tests slecht, maar voelden zich niet slecht over hun prestaties. Dit laat zien dat zij mogelijk overschatten hoe goed het met ze gaat.

Ook de hoeveelheid lichte slaap werd meegenomen in het onderzoek. Daarin werd gevonden dat mensen die veel licht slapen en een slecht werkgeheugen hebben, zich minder slecht voelden over hun geheugen of concentratie. Deelnemers die minder licht sliepen (maar bijvoorbeeld meer diepe slaap of REM slaap hadden) konden beter inschatten wanneer hun cognitieve vaardigheden slecht waren. Deze deelnemers overschatten dus niet hoe goed hun geheugen of concentratie is.

Bron: https://www.mdedge.com/neurology/article/255729/sleep-medicine/study-links-sleep-and-objective-subjective-cognition

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start met typen en druk op enter om te zoeken