Bariatrische chirurgie wordt gedaan door gespecialiseerde chirurgen in ziekenhuis of kliniek. Meestal wordt samen met de patiënt meestal gekozen voor de ‘(Mini) Gastric Bypass’, soms de ‘Gastric Sleeve’ of een andere optie.

Als je voor een maagverkleining kiest is naast de operatie zeker ook de begeleiding daarvoor en erna heel belangrijk. Die begeleiding biedt OvergewichtCentrum op één van onze drie locaties of online. Voor de operatie heb je via ons de keuze uit twee opties:

 • bij WeightWorks Clinics in Amersfoort
 • of in het gespecialiseerde Flevoziekenhuis in Almere.

Vooraf

Je krijgt veel informatie over alle voor- en nadelen van een maagverkleining en benodigde leefstijlaanpassing. Op die manier maak je een gefundeerde keuze. We zetten de stappen naar een aanmelding voor je op een rijtje.

 1. Wil je eerst meer informatie hebben, voordat je de vragenlijst invult? Meld je dan aan voor één van de informatiebijeenkomsten. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@OvergewichtCentrum.nl. Vermeld dan je voor- en achternaam, telefoonnummer en
  e-mailadres en stel je vraag of vragen. Dan nemen we tijdens werkdagen binnen 48 uur contact op met de antwoorden. Dat kan per e-mail zijn of in een telefonisch gesprek.
 2. Om je goed te kunnen helpen vul je altijd een online vragenlijst Die geeft vooraf veel informatie aan internist, diëtist en fysiotherapeut die je helpen in de Analyse. Maar ook daarna aan chirurgen en andere behandelaars. Invullen is echt strikt noodzakelijk. Laat je zo nodig helpen door familie of vrienden. Na het invullen van de vragenlijst nemen we vanzelf contact met je op. Je kunt de vragenlijsten hier vinden: voor een maagverkleining in Flevoziekenhuis klik dan hier en voor een maagverkleining bij WeightWorks Clinics klik dan hier.
 3. Daarnaast is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Dat kan via Zorgdomein (de huisarts kan je daarmee online verwijzen naar OvergewichtCentrum).
 4. Als de eerste drie stappen zijn gezet, dan belt onze mensen van Patiëntdesk vanzelf voor een afspraak voor een uitgebreide Analyse door internist, fysiotherapeut en diëtist. Je ziet ze achter elkaar gedurende totaal anderhalf uur.
 5. Het is daarnaast verplicht een ‘Actueel Medicatie Overzicht’, kortweg ‘AMO’ mee te nemen. Die haal je bij de apotheek. Ook als je geen medicatie gebruikt, zijn we verplicht een AMO in ons dossier te hebben. Je kunt de AMO gewoon meenemen naar de afspraak voor de Analyse. Vooraf opsturen mag ook via patiëntdesk@OvergewichtCentrum.nl.
 6. Onze afspraken over aanpak en de vergoeding ondertekenen je online met het door ons doorgezonden document via ValidSign.
 7. Er zijn drie verplichte presentaties over leefstijl (leefstijltherapeut), voeding (diëtist) en de operatie (chirurg).

Klik hier om je aan te melden

Iedereen begint met een uitgebreide Analyse

Nadat je bent verwezen door de huisarts of een medisch specialist volgt er altijd eerst een uitgebreide analyse door de internist, fysiotherapeut en diëtist. Je ziet ze achter elkaar gedurende anderhalf uur. Dat kan via beeldscherm of op één van onze locaties. Deze uitgebreide Analyse levert een Zorgplan op met onder meer een advies van de internist aan de chirurg.

Op basis van dat Zorgplan na de Analyse worden afspraken gemaakt voor de vervolgstappen (fysiek of via beeldbellen) die zo veel mogelijk worden gecombineerd. Je ziet de

 • diëtist: 30 minuten voor voedingsadviezen voor en direct na de operatie;
 • psycholoog: 60 minuten om de chirurg te adviseren over geschiktheid voor bariatrie;
 • en leefstijltherapeut: 30 minuten om de leefstijlbegeleiding voor te bespreken en Gezondheidsmeter Overgewicht gebruiksklaar te maken).

Locaties

Onze locaties zijn in Lelystad (Het Ravelijn 1), Amersfoort (Ruimtevaart 24) en Tiel (Laan van Westrooijen 10). De laatste twee zijn binnen Van der Valk Vitaal.

Rond de operatie

 1. Voor de operatie bezoek je de chirurg. Die beslist uiteindelijk over de geschiktheid voor bariatrie, samen kies je voor welke vorm van maagverkleining en de operatiedatum wordt vastgesteld.
 2. De operatie bij WeightWorks is in Amersfoort waar je één nacht na de operatie verblijft. Bij Flevoziekenhuis bezoek je Almere en gaat het om een dagbehandeling (afhankelijk van de eigen situatie kan het anders zijn).
 3. Na de operatie zijn er belangrijke controles:
    • kort na de operatie door de chirurg;
    • door de internist voor de controle van bloedwaarden, op indicatie slaapapneu en leefstijl en algemene gezondheid (vanaf 3 maanden na de operatie aflopend in een periode van minimaal 5 jaar);
    • de diëtist voor de begeleiding van de nieuwe situatie en controle van het gewicht;
    • de leefstijltherapeut voor ondersteuning bij vasthouden aan leefstijlaanpassing en toelichting op gezondere keuzes, bewegen, slaap, ontspannen en zo meer;
    • individueel kunnen er in overleg met leefstijltherapeut of internist consulten met andere behandelaars worden afgesproken;
    • er wordt bij alle consulten een vast schema gehanteerd, dat op basis van wederzijds bevinden kan worden aangepast.
 4. Daarnaast zijn er zes leefstijltrainingen van 1 uur in groepsverband door de psycholoog. Die gaan over alle aspecten van leefstijl. Daarin onder meer aandacht voor ‘emotieregulatie en impulscontrole’, beïnvloeden van storende en helpende gedachten bij verandering leefstijl; assertiviteit, perfectionisme, geen nee zeggen e.d..
 5. De Meet&Greet met patiënten en behandelaars doen we vooralsnog een keer per maand online rond de zomerperiode. Er is altijd een thema om mee op te starten en daarna is het vooral lotgenotencontact: wat kunnen we van elkaar leren
 6. Je wordt dus actief begeleid door jouw team van behandelaars. De Overgewichtapp met mogelijke koppeling aan Fitbit helpt daarbij. Zo nodig heb je telefonisch of e-mailcontact met onze ‘Patiëntdesk’ voor organisatorische vragen, afspraken en dergelijke.

Klik hier om je aan te melden

Direct een afspraak?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start met typen en druk op enter om te zoeken